kahkeshan
22 مهر 1402

جوشکاری زیر آب چیست

0 دیدگاه
مقاله آموزشی
5/5 - (2 امتیاز)
خطرات جوشکاری زیر آب

همانطور که از نام این حرفه مشخص است جوشکاری زیر آب به منظور ایجاد اتصال از طریق جوش، تحت فشار انجام می‌گیرد. هدف این شغل تعمیرات بدنه کشتی و اسکله و سازه‌های دریایی، اجرای سازه‌های سنگین، نصب و تعمیرات لوله‌های زیر آب، سکوهای استخراج و حفاری نفت و گاز و … است که به سبب کار در شرایط دشوار و نیاز به یک فرد حرفه‌ای، درآمد بسیار بالایی نیز دارد.

پیشنهادی : حقوق جوشکاری زیر آب

این شغل برای نخستین بار توسط دانشمند روسی به نام کنستانتین خرینوف در سال ۱۹۳۲ ایجاد شد که با ‌بکارگیری آن در جنگ جهانی دوم هنگامی که کشتی‌های خسارت دیده باید سریعاً تعمیر می‌شدند، شدیدا رواج پیدا کرد. به این دلیل که هزینه بازگشت کشتی‌های جنگی به خشکی برای تعمیر بسیار بالا بود و در مواردی وقت کافی برای تعمیر وجود نداشت، تصمیم گرفته شد تا تعمیرات در آب انجام شود.

خطرات جوشکاری زیر آب

از آنجایی که شغل جوشکاری در زیر آب در محیط خاص انجام می‌شود خطرات مختلفی را نیز برای کار به همراه دارد. بیشترین مشکلات و خطراتی که در این شغل اتفاق‌ می‌افتد مربوط به سلامتی افراد خواهد شد؛ بنابراین لازم است تا همه جوانب بررسی شود. خطرات احتمالی را‌ می‌توان به شرح زیر بیان کرد:

  • از مهم‌ترین و محتمل‌ترین خطرات در این حرفه خطر شوک الکتریکی و برق گرفتگی به دلیل کنار هم قرار گرفتن آب و الکتریسیته است.
  • از مشکلات دیگر احتمال وقوع انفجار را می‌توان مثال زد؛ زیرا با حضور توده گازی از هیدروژن و اکسیژن زیاد و یک جرقه کوچک نیز انفجار رخ خواهد داد.
  • در صورتی که از تجهیزات غواصی نامناسب و فرسوده استفاده شود احتمال غرق شدگی وجود دارد.

خطرات جوشکاری زیر آب

  • بیماری فشارکاهی بر اثر انتقال از نواحی پرفشار به کم‌فشار و ورود حباب‌های نیتروژن به خون اتفاق می‌افتد.
  • از دیگر خطرات، سرمازدگی به علت حضور دراز مدت در آب‌های سرد است.
  • از خطرات رایج دیگر نیز می‌توان به مشکلات شنوایی به دلیل کار در آب‌های عمیق با فشار زیاد اشاره کرد.

به همین سبب بهتر است در جهت پیشگیری از این خطرات چند راهکار ساده رعایت شود:

  • بررسی تمامی تجهیزات پیش از شروع
  • قرار دادن منبع تغذیه بر سطحی عایق مثل چوب یا پلاستیک
  • دستکش‌ها و لباس غواصی عایق و ضد پارگی
  • استفاده از جریان برق مستقیم به جای جریان متناوب
  • استفاده از الکترود عایق و ضدآب

پیشنهادی: الکترود جوشکاری زیر آب چیست

رشته جوشکاری زیر آب

از آنجایی که کارها و احداث‌های در زیر آب، نظیر دکل‌های حفاری چاه‌های نفت، خطوط لوله و سکوهای ویژه‌ای که در آب‌ها احداث می‌شوند روز به روز در حال افزایش هستند، جوشکاری در آب اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است تا در مواقع لزوم در صورت وقوع حوادث غیرمتقربه به تعمیر یا نصب سازه‌ها پرداخته شود. همچنین با قرارگیری ایران در حاشیه خلیج فارس آن را به یک موقعیت مناسب با پتانسیل بالا برای این شغل تبدیل کرده که در صورت برخورداری از مهارت کافی درآمد بسیار خوبی نیز دارد.

جوشکاری زیر آب چیست

شیوه انجام جوشکاری در زیر آب با جوشکاری معمولی شباهت‌های بسیاری داشته و تقریبا همان نیاز‌ها و تجهیزات یک جوشکار معمولی را لازم دارد اما از آنجایی که جوشکاری در آب در شرایط قرار گرفتن آب و الکتریسیته نزدیک به هم با وجود خطرات بسیار انجام‌ می‌گیرد، آموزش‌هایی نظیر آموزش غواصی حرفه‌ای و بررسی و عایق‌بندی تجهیزات و ابزارها را طلب‌ می‌کند.

شرایط سنی جوشکاری زیر آب

به طور کل برای شروع یادگیری حرفه جوشکاری در زیر آب محدودیتی از لحاظ سنی تعیین نشده اما از آنجایی که این شغل و حرفه در شرایطی خاص و پرخطر انجام‌ می‌شود و همچنین به دلیل محدودیت‌هایی که از جانب سازمان فنی حرفه‌ای برای اعطای مدرک تعیین شده، پیشنهاد‌ می‌شود تا افراد حداقل سن 18 سال را داشته باشند. از طرف دیگر هرچه برای یادگیری از سنین پایین‌تر شروع کنید مناسب‌تر خواهد بود اما برای افراد در زمان جوانی و بزرگسالی نیز محدودیتی وجود ندارد و در صورت علاقه‌ می‌توانند به یادگیری این رشته مشغول شوند.

اگر به دنبال این هستید که بدانید به صورت کلی درآمد غواصی چقدر است این مقاله برای شماست : درآمد غواصی

همچنین از مهم‌ترین لازمه‌ها برای شروع فعالیت در این حرفه، برخورداری از شرایط بدنی مناسب و سلامتی کامل است تا برای انواع شرایط سخت آمادگی کافی را داشته باشید؛ در نتیجه باید آزمایشات ضروری و بررسی‌هایی توسط دکتر انجام شود.

شغل جوشکاری زیر آب

از لازمه‌های اصلی برای شغل جوشکاری در زیر آب بررسی و ارزیابی شرایط و عوامل است تا بتوان به درستی بهترین حالت را برای آن در نظر گرفت. در این میان، این شغل به طور کل با دو روش مرطوب و خشک انجام می‌شود که هر کدام را توضیح خواهیم داد. در نظر بگیرید که برای این حرفه لازم است تا روش کار در هر دو حالت و آموزش‌های لازم و عوامل برای آن مثل بررسی موقعیت و عمق، غواصی حرفه‌ای، در نظر گرفتن ایمنی، ارزیابی مدت زمان انجام پروژه و غیره را بررسی کنید.

شغل جوشکاری زیر آب

  • جوشکاری مرطوب:

همانطور که از اسم آن پیداست این جوشکاری در محیط مرطوب و آبی به کمک الکترود‌ها و تجهیزات ضدآب انجام شده که در این حالت منبع تغذیه را بر روی سطح آب نگه داشته و از طریق کابل‌ها به تجهیزات متصل می‌شود. این جوشکاری به روش‌های قوسی با گاز یا الکترود فلزی، اصطحکاکی و قوسی با الکترود پوشش‌دار انجام می‌شود.

جوشکاری مرطوب

از نکات مهم در این جوشکاری می‌توان به این مورد اشاره کرد که خطرات وارد بر این جوشکاری به نسبت مدل خشک آن بیشتر است اما هزینه کمتری دارد و در کنار آن به دلیل امکان سرد شدن ناگهانی مهره جوش امکان ترک خوردگی قطعه بسیار زیاد است. در نتیجه کار در این شرایط مهارت‌های ویژه‌ای را طلب می‌کند تا از کیفیت جوش کم نشود.

  • جوشکاری خشک:

در جوشکاری خشک فرآیند درون یک محفظه یا اتاقک با پمپاژ گاز‌هایی از هليوم و اكسيژن و يا آرگون برای تخلیه آب از اتاقک انجام می‌شود تا فضایی خشک و راحت‌تری فراهم شود. جوشکاری خشک به دو صورت تحت فشار اتمسفری و تحت فشار هیدرواستاتیک آب دسته‌بندی می‌شود. در این حالت کیفیت جوشکاری و امنیت بالاتر رفته و عمل جوشکاری موثرتر است اما به نسبت جوشکاری مرطوب در جهت فراهم کردن اتاقک و تجهیزات لازم آن، هزینه بیشتری دارد.

مهارت‌های جوشکاری زیر آب

از آنجایی که حرفه جوشکاری در شرایط خاص زیر آب و تحت فشار زیاد انجام می‌گیرد، به همین دلیل لازم است تا فرد مهارت‌های لازم را داشته باشد. برای جوشکاری در زیر آب علاوه بر داشتن مهارت‌های کامل جوشکاری، فرد لازم است تا در زمینه شنا و غواصی و همچنین بررسی موقعیت و عمق، در نظر گرفتن ایمنی و ارزیابی مدت زمان انجام پروژه نیز آموزش‌های حرفه‌ای را بگذراند و با داشتن تاییدیه سلامت از جانب پزشک برای حالت‌های مختلف آمادگی داشته باشد. همچنین برای هر یک از حالت‌های خشک یا مرطوب در جوشکاری شرایط خاصی وجود دارد که بهتر است در یک آموزشگاه معتبر به یادگیری تمامی شرایط و جوانب آن بپردازند.

مراکز آموزش جوشکاری زیر آب

لازمه کار در این حرفه این است تا به دلیل شرایط نامطلوب و پرخطری که برای این شغل وجود دارد آموزش‌های حرفه‌ای برای جوشکاری زیر آب را بگذرانید و تخصص و مهارت لازم برای آن و شیوه‌ها و روش‌های استاندارد و نکات ایمنی را کسب کنید. در نتیجه پیدا کردن یک مرکز آموزشی معتبر به عنوان یک قدم اولیه و مهم برای آشنایی یا جوانب شغل جوشکاری در زیر آب و آگاهی از خطرات و نیازهای آن شناخته می‌شود. در کنار این‌ها در انتخاب مرکز آموزشی، لازم است تا به گواهینامه اعطا شده در پایان دوره توجه کنید و از اعتبار و ارزش آن مطلع باشید.

مرکز جوشکاری زیر آب

مرکز کهکشان عرش آراد در جزیره هرمز با تعیین 60 ساعت دوره، مربوط به جوشکاری خشک تئوری و عملی با استفاده از قطعه کار آهن و الکترود، با دستگاه‌های جوشکاری از بهترین برندهای تولید کننده در کنار حفظ ایمنی کار و با ابزار کار کافی به آموزش افراد می‌پردازد و پس از گذراندن جوشکاری خشک دوره آموزش جوشکاری زیر آب را شروع می‌کند.

هزینه گرفتن مدرک جوشکاری زیر آب

در خصوص مدرک مربوط به این حرفه باید گفت که در میان تمام مدارکی که توسط سازمان‌ها یا موسسات و شرکت‌های خصوصی، با ارزش‌ترین مدرک مربوط به سازمان فنی حرفه‌ای است که ارزش بین المللی نیز دارد. در مدرک سازمان فنی حرفه‌ای، جوشکاری و برشکاری زیر آب جداگانه نیست و مدرک غواصی صنعتی سطح دو آن شامل سرفصل  آموزش جوشکاری زیر آب و آموزش برشکاری زیر آب بوده که تحت لیسانس قرارداد ilo است.

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی جوشکاری زیر آب پرداختیم تا با شرایط و روش‌های مختلف، خطرات و نیازمندی‌های آن بیشتر آشنا شویم. با توجه به دشواری این حرفه نیاز به یک آموزشگاه با در نظر گرفتن تمامی آموزش‌های لازم و اعطای مدرک معتبر اهمیت بالایی دارد به همین دلیل مجموعه کهکشان عرش آراد در جزیره هرمز در این زمینه با یک برنامه‌ریزی درست بهترین آموزش‌ها را با اعطای مدرک بین المللی فنی حرفه‌ای ارائه می‌دهد تا نیروی ماهر برای کار را آماده کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

preloader